Om jag inte har någon dator och/eller inte använder Internet, varför skall jag då ansluta mig? Förutom att man kan få lägre telefonkostnader och fler TV-kanaler utan att sätta upp parabol, så ökar fastigheten i värde vid en eventuell försäljning. Värdet antas öka med mellan 50 000 och 100 000 kr. Man behöver inte betala mer än den lokala investeringen om man inte ansluter sig. Vill man bara se på TV och använda möjligheten till en lägre telefonkostnad så behöver man inte betala för Internet och inte ha en dator. (BIK)
Om jag har ADSL - varför skall jag då ansluta mig till BIK-nätet? Det finns flera skäl, men sammanfattningsvis kan man säga att BIK-nätet har extremt bra prestanda för en kostnad som ligger långt under ADSL och VDSL. Man har också en teknisk lösning som håller för lång tid framöver. Detta innebär att man har tillgång till ett enormt utbud av väldigt bra tjänster. Ett stort TV-utbud med bra kvalitet är kanske det som lockar mest i närtid. (BIK)
Vilka är BIK och byNet? BIK är paraplyorganisation för ett antal ekonomiska föreningar i Kungälvsregionen som bygger fibernät för bredband med absolut bästa prestanda. De ekonomiska föreningarna ägs av medlemmarna med lika delar. BIK förhandlar om tjänster i nätet, skriver kontrakt med olika leverantörer och medverkar till att nätet blir så bra som möjligt för slutanvändarna ur alla aspekter. byNet AB levererar materialet till föreningarna. byNet har också hand om blåsning av fiber. Från byNet kan man få instruktioner och hjälp med projektering kostnadsfritt. (BIK)
Vilken roll har Kungälv Energi AB? KEAB - Kungälv Energi AB ägs till 100% av Kungälvs kommun. BIK har tillsammans med KEAB (Kungälv Energi AB) kontrollen på det ortssammanbindande nätet (stamnätet). KEAB finansierar stamnätet. KEAB hjälper till på många sätt med koordinering av utbyggnaden av näten. KEAB har också hand om drift och visst underhåll av hela BIK-nätet. (BIK)
Varför fiber? Till varje hushåll som väljer att ansluta sig kommer det att dras en fiberoptisk kabel. Fiberoptik har en mycket hög kapacitet. En enda optisk fiber, inte mycket tjockare än ett hårstrå, kan överföra ca 3200 miljarder bitar (3200 gigabit eller 3,2 terabit) per sekund. Detta motsvarar hastigheten hos mer än 50 miljoner vanliga modem eller hastigheten hos mer än 5 miljoner ADSL-anslutningar. En fiberkabel innehåller vanligen ett knippe om cirka 100 st fibrer. Detta ger en i princip obegränsad kapacitet. Det är nämligen inte kablarna i sig som sätter begränsningarna, utan den utrustning som sitter i ändarna. Så när utrustningen förnyas kan man säga att "kablarna" följer med". Fiber är med andra ord en mycket framtidssäker investering!
Hur kommer nätet att se ut? Fiberkabeln kommer att dras mellan de olika hushållen på bästa sätt (med avseende på avstånd och terräng). I varje hushåll sätts en switch, till vilken man ansluter dator, en dosa för telefonen och en omvandlare för TV:n.
|