Tisdag den 13 Mars var det ordförandemöte på kvarnkullen. BIK presenterade med hjälp av Gothnets VD Mats Devert en tänkbar lösning på portal, TV och övriga tjänster. Detta bygger i så fall på att man nyttjar den idag existerande sammankopplingen av KEABs nät med Gothnet och att vi kommer kunna få synergieffekter genom att dra nytta av den större kundmassan som Gothnet kan erbjuda. Gothnet har idag knappt 40-talet anställda, tiotusentals anslutna privat- och företagskunder och har representation i stort sett i hela regionen själva eller genom samarbetspartners. Gothnet erbjuder idag TV från två operatörer och man jobbar dessutom hårt inom ramarna för samarbetet kring basbox-projektet som kortfattat innebär att man inom en grupp bestående av Acreo, Svenska Stadsnätsföreningen, SABO, Hyresgästföreningen mfl. försöker få fram en gemensam plattform för IPTV inom Sverige. Man avser att köra provsändningar under våren och hoppas på skarp drift from September. I Gothnets nät finns idag också flera operatörer av tele- och Internettjänster. Gothnet är en av de tänkbara lösningar som Kareby Bredband jobbat med i sin arbetsgrupp för IPTV sedan i somras och vi uppskattar att KEAB nu för samtal med Gothnet och vi hoppas på en snabb lösning.
Avsikten från BIKs sida var att även presentera en annan tänkbar aktör, FreeTV, men då deras representant dessvärre uteblev så presenterade BIKs Stefan Andreasson i stora drag vad det kan handla om, antingen genom att FreeTV skulle kunna finnas i Gothnets utbud eller genom att BIK själva ordnar direktavtal om distribution. Tidplanen för FreeTV överensstämmer i stort med vad som anges för Gothnets basboxprojekt ovan.
Tidigare idéer om att plocka ner TV-signaler och distribuera ut dessa i eget nät har skrinlagts till förmån för det utbud av olika operatörer som idag finns att tillgå via fiber. BIKs representanter deklarerade att dom fortfarande finner det svårt att välja väg och att dom saknar beslutsunderlag. Många föreningsrepresentanter påtalade upprepade gånger att TV i nätet måste ha högsta prioritet för BIK och att användarna som själva varit med om att bygga nätet känner en tilltagande frustration när släckningen av det analoga nätet närmar sig med stormsteg. Detta är också Kareby Bredbands absoluta uppfattning och vi anser att TV borde funnits för länge sedan eftersom detta var ett av argumenten för nätet från början.
När IPTV-presentationerna hade avslutats så drog Kent Friman en repetition av förra mötes stora kärnämne, den framtidsvision som BIKs styrelse tagit fram och som föreningarna ska ta ställning till på den kommande stämman. Kent Friman underströk att detta är BIK-styrelsens förslag på hur framtiden kan se ut och om föreningarna inte köper idéerna så bör vi samtidigt vara beredda på att rösta fram en ny styrelse. Vad flera föreningar ställer sig frågande till är bl.a. den bolagsbildning som BIK avser att genomföra för att kunna bedriva fortsatt nätutbyggnad och för att kunna ta ansvar för föreningar som inte vill eller orkar driva nätet själva. Detta skulle medföra att föreningarnas medlemmar - hushållen - blir aktieägare i ett bolag vare sig dom vill eller ej. En föreningsrepresentant ventilerade sin styrelses åsikt om man man när nätet är färdigbyggt istället avser att erbjuda nätet till försäljning till en professionell aktör, bl.a. för att undvika den arbetsbörda som ideellt arbete drar med sig och för att användarna ska mötas av professionell support, bredare tjänsteutbud etc. Kent Friman såg detta som en möjlighet och sa sig ha uppfattat att liknande diskussioner pågår i fler föreningar.
Sedermera övergick samtalen till de av BIK utskickade avtalsförslagen som i grunden härstammar från det kommunavtal som BIK tecknat och som nu ska föras ut till avtal mellan BIK och medlemsföreningarna. Flera föreningsrepresentanter ansåg sig förhindrade att skriva under ett avtal vars innebörd är minst sagt oklar. Även Kareby Bredbands styrelse har vid flera tillfällen haft åsikter i ärendet och avser inte att skriva under avtalet i sin nuvarande form. Deltagarna inklusive BIK enades om att snarast möjligt starta en arbetsgrupp för att klargöra avtalets innehåll, detta för att om möjligt kunna skriva avtal under våren. De föreningar som inte finner detta möjligt kan motionera om att BIKs styrelse bör omförhandla kommunavtalet (som ligger till grund även för föreningsavtalen) och/eller så kan föreningen utträda ur BIK.
BIKs ordförande Bert Bohlin påpekade att det fortfarande finns tid för att skicka in motioner inför stämman i maj, sista datum är 31/3. Kareby Bredband avser att inkomma med motioner i flera ämnen i tid för behandling på stämman.
|