reg_medlem2 
 
printable Utskriftsvänlig sida

I lätta ordalag

(Källa: www.digitaltvovergangen.se)

Sverige ska bara ha digitala tv-sändningar

Riksdagen har beslutat att Sverige ska ha en ny teknik för tv-sändningar. Nu har vi analoga sändningar. I framtiden ska vi bara ha digitala sändningar i marknätet. De analoga sändningarna ska inte finnas kvar. De ska vara helt borta den första februari 2008. Förändringen och övergången till den nya tekniken kommer att göras steg för steg i olika delar av landet.

Samma förändring pågår också i andra länder. Sverige följer med. Det är ett steg mot bättre tv. Den digitala tekniken ger bättre ljud och bild. Den digitala tekniken tar också mindre plats i etern än den analoga. Det gör att det kommer att finnas plats för fler frekvenser. Det betyder fler kanaler och tjänster.

Digitala tv-sändningar finns redan idag

I Sverige tar vi emot tv-sändningar via kabel, satellit, bredband och marksändningar. Marksändningar att man tar emot tv-signaler via en vanlig tv-antenn. Marknätet är 54 stora och 600 små sändarstationer. Via sändarstationerna överför man signalerna till tv-apparaterna. Sändarstationerna ägs och förvaltas av Teracom. Alla satellitsändningar i Sverige är digitala.Alla kabelsändningar har börjat bli digitala.

Man kan se digitala tv-sändningar redan nu. Det började våren 1999. Idag kan man se både digitala och analoga sändningar. Man kan välja. Nästan alla hem, 98 procent, kan använda de digitala sändningarna i marknätet. Det blev möjligt i april 2006. I framtiden kommer 99,8 procent av alla hem i Sverige att kunna använda digitala sändningar. Det är lika många som idag kan använda analoga sändningar.

Man måste ha en digitalbox för att kunna se digital-tv. Boxen gör om de digitala signalerna, så att man kan se dem i en analog tv-apparat. Det finns två sorters digitalboxar: Boxar utan programkort och boxar med abonnemang till betal-tv-kanaler. Med en box utan programkort kan man se SVT1 och SVT2 (Sveriges Televisions kanal 1 och 2) och TV4 - det vill säga de fria,
okodade kanalerna. Med en box med abonnemang kan man se de olika betalkanalerna. Man väljer vilka man vill abonnera på. Tv-apparater med inbyggd digitalbox blir fler och fler i affärerna.

Sverige blir digitalt steg för steg

Digital-tv ska finnas i hela Sverige senast första februari 2008. Gotland, Gävle och Motala fick digitala sändningar i marknätet under hösten 2005. De var först i landet. Resten av landet får digitala sändningar under 2006 och 2007. Det kommer att göras under fyra perioder.

Digital-tv-kommissionen

Riksdagen beslutade att digital-tv-kommissionen skulle bildas. Kommissionen är en opolitisk och oberoende myndighet. Kommissionen ska se till att digitala tv-sändningar införs i Sverige. Kommissionen ska också tänka på konsumenterna. Förändringen ska göras på ett bra och praktiskt sätt för dem. Digital-tv-kommissionen ska planera, koordinera, informera och rapportera om arbetet. Starten var i maj 2004 och arbetet fortsätter fram till 2008. Digital-tv-kommissionen består av två delar: Kommissionen med fem ledamöter och sex experter och ett kansli med fem personer som ansvarar för att arbetet genomförs. Mer information om kommissionen och digital-tv-övergången, hittar du på www.digitaltvovergangen.se.

Vanliga frågor och svar

Varför sker övergången till digitala tv-sändningar?

Analog tv-sändning är en gammal teknik – femtio år gammal. Tekniken är svår att utveckla och dyr. Det finns inte plats för så många frekvenser. Bild och ljud blir bättre med den digitala tekniken. Det finns fler möjligheter att utveckla tekniken. Fyra till sex digitala kanaler får plats på en analog kanal. Det är naturligt att man ändrar till en ny och modern teknik, till exempel HDTV och bättre text-tv.

Hur ska förändringen till digital-tv göras?

Sverige ska ha digitala sändningar i hela landet innan den första februari 2008. Riksdagen bestämde det 2003. Det ska göras under fem perioder. Den första genomfördes under hösten 2005. Gotland, Gävle och Motala fick då digitala sändningar i marknätet. De analoga sändningarna används inte längre. Under 2006 och 2007 kommer resten av Sverige att få digitala sändningar i stället för analoga, Det kommer att göras under fyra perioder.

Är det bara Sverige som går över till digital-tv?

Nej, de flesta länder planerar att göra det. I Berlin gjorde man det 2003. Det gick bra. Nu fortsätter man att införa digital-tv i hela Tyskland. De flesta europeiska länder planerar att införa digitala sändningar under åren 2010-2012.

Vad är det som är bra med digital-tv?

Det finns många bra saker. Digital-tv har bättre bild och ljud. Det finns också nya tjänster, till exempel programguide och utvecklad text-tv. Tittaren får också möjlighet att titta på fler kanaler. 80 procent av alla hem i Sverige har fler kanaler än SVT1, SVT2 och TV4. Redan under första kvartalet 2005 var det så. Fler och fler får digital-tv. Då får de också möjlighet att se fler tv-kanaler.

Var kan jag se digital-tv?

Man kan säga att nästan alla hem i Sverige ska kunna göra det. När digital-tv har införts i hela landet, så ska 99, 8 procent av hemmen kunna använda det. Det är lika många som idag använder analog-tv. 98 procent av hemmen kunde det redan i april 2006. Om du vill veta om du kan ha digital-tv idag, kan du kontakta Teracoms kundtjänst på telefon: 0771-91 00 85. Du kan också gå in på deras hemsida: www.teracom.se . Kartor visar var digitala sändningar finns. Du kan också fråga din tv-handlare.

Måste alla ha digitalbox?

Alla som idag tittar på SVT1 och SVT2 samt TV4 via en vanlig antenn måste ha en digitalbox. Annars kan de inte se på tv när Sverige har gått över till digital-tv. Många har redan digital-tv. Det kan vara via en vanlig antenn eller via satellit. De behöver inte göra något. Det gäller också alla som bor i hus som har bredband i huset.

Hur vet jag om det gäller mig?

Det gäller dig som tittar på tv via vanlig antenn. Du kommer inte att kunna titta på din tv, om du inte kan ta emot digitala sändningar. Det gäller inte dig som har kabel-tv eller tittar på tv via satellit. Du kan fortsätta att titta på din tv. Tänk på att se över alla dina tv-apparater. Du har kanske tv i sommarstugan, i husvagnen eller i båten.

Behöver jag skaffa en ny tv?

Nej. Men du måste du ha en digitalbox, om din tv har egen antenn på taket. Det gäller inte om du har bredbands-tv eller satellit-tv. Undantag är om din tv-operatör meddelar något annat. Tv-apparater med inbyggd mottagare för digital-tv finns att köpa.

Finns det godkända digitalboxar?

Ja. Det finns förteckningar över godkända digitalboxar. De olika betal-tv-operatörerna till exempel Boxer, Viasat och Canal Digital har det. Teracom testar digitalboxar för det svenska marknätet, men endast på uppdrag av tillverkarna.

Behöver jag en box till varje tv-apparat?

Ja. I en vanlig tv finns en mottagare som bara kan ta emot analoga signaler. När sändningen är digital måste de digitala signalerna göras om för att passa en analog tv. Därför behöver man en digitalbox.

Kan jag använda samma digitalbox för tv via parabol, bredband och antenn?

Nej. Marksänd-tv, bredbands-tv och satellit-tv tar emot sändningar på olika sätt. Därför måste man ha olika typer av digitalboxar.

Vem ska jag fråga om jag får problem med min digitalbox?

Kontakta din tv-operatör, till exempel Boxer, SPA eller Canal Digital. Du kan också fråga affären, där du köpte din digitalbox..

Om jag tittar på en kanal, kan jag då spela in ett program på en annan kanal?

Med en digitalbox, kan du spela in samma kanal som du tittar på. Om du vill spela in ett program från en annan kanal, måste du ha en digitalbox för tv:n och en för videon. Eller du kan ha en digitalbox med hårddisk och dubbla mottagare. Då kan du titta på en kanal och spela in från en annan kanal på samma gång. 

 
tl pixeltr
pixel
 
Statistik
 
Medlemmar327
Avtal 323
Inblåst fiber325
Fastigheter572
pixel
blpixelbr